A GG fórum technikai tanácsai

A webkamerás gólyákat nézve sokszor van olyan pillanat, amit azonnal szeretnénk megörökíteni.
Elsősorban ehhez szeretnék tanácsokat adni, főleg kezdő gólyalesőknek.
Ha további kérdésetek van, akkor a fórum Segítség! topicjában a fórumozóktól kaptok választ.

Képek mentése, másolása:

Általában a nem folyamatos képet adó (bizonyos időközönként frissülő) kamerákról a legegyszerűbb másolási technikát alkalmazzuk, azaz a menteni kívánt képbe jobb egérgombbal belekattintunk, majd a mentés, vagy a mentés másként funkciót használjuk.
Ennek előzménye, hogy ezeknek a képeknek helyet készítünk (mappát nyitunk) a saját gépünkön, hogy később könnyen megtaláljuk.


A mozgó, folyamatos képet, adó kamerákról már csak bizonyos képmentő programokkal tudunk képet elmenteni.
(Sokszor előfordul azonban, hogy még így sem sikerül, így ilyenkor vagy azt a "trükköt" kell bevetni, hogy az adott kamera képét kétszer nyitjuk meg, s a másodikként kinyílóban már menthető lesz a kép, vagy a W. Media Player beállításán kell változtatni:
Eszközök ->>Beállítások ->>Teljesítmény ->>Video gyorsítás - itt a maximumról kicsivel lejjebb kell vinni a tolókát, kb. a harmadáig, a felélig.)

1. A legegyszerűbb, általában minden klaviatúrán megtalálható képmentő,  a Print Screen billentyű. Megnyomásakor a számítógép rögzíti a teljes képernyő képét, és a vágólapra, a számítógép memóriájába másolja azt. 
Ezután, hogy az egész lementett képernyő-képből egy képet kivághassunk, még használnuk kell a Paint, vagy más képszerkesztő programot is. 
Ez egy kicsit hosszadalmas, de akinek más eszköze nincs, ezzel is megpróbálkozhat, bár ez sem tud minden folyamatos lejátszású kameraképet lementeni.

2. A FastStone Capture program talán a legjobb képmentő program, amit a gólyalesők használhatnak.
Teljes képernyőt, ablakokat, kijelölt részt, menüket stb. fotózhatunk vele a képernyőn,választható képformátumban.
Sajnos már csak az 5.3-as változata tölthető le szabadon (free), de megéri, sokkal könnyebbé tehetjük vele a képek mentését.


Használata:
A program letöltése után az asztalon megjelenik az FSC ikonja, erre kattintva előjön a program ablaka. 
Ha a kurzort az ikonra irányítjuk, megjelenik egy jel (négy felé mutató nyíl), ekkor a bal egérgombbal rákattintva elcsúsztathatjuk a képernyőn, a nekünk megfelelő helyre (ha képet mentesz, lehetőleg a közelébe, ha nincs rá szükséged, akkor félrehúzod, vagy leteszed a tálcára (vonal), vagy kikapcsolod (x).
Az FSC alkalmazása:

1. Az éppen megnyitott ablakot a képernyő méretében örökíti meg, illetve a Start és a tálca kivételével a böngésző felső sorait.

2. Egy ablak/kamerakép mentéséhez használjuk.Rákattintunk a kis ikonra, majd a kamerakép fölé visszük az egeret, s amikor látjuk, hogy piros keret jelenik meg az adott terület körül, akkor rákattintunk (bal egérgombbal).

3. Az általunk körbejelölt kép mentése. Az ikonra kattintva előjövő derékszögű piros vonalak metszéspontját ráhúzzuk a kiválasztott kép, vagy szövegrész egyik sarkához, majd addig tartjuk lenyomva a billentyűt, amíg a kép átellenes sarkáig nem húztuk a vonalakat. Ha felengedjük a gombról az ujjunkat, akkor mentődik el a kép, vagy a szöveg (ez esetben képként!)

4. Szabadon választott formájú terület akár szabálytalan formájú kijelölése

5. Egész képernyő mentése, minden látszik majd a képen, amit a monitoron látunk

6. Aktív ablak görgetős mentése

7. Mentési opciók: To File, illetve a To File (auto save)-et érdemes kiválasztani, azaz mentés fájlba (ekkor a kinyíló ablakban magadnak kell jóváhagyni, "leokézni" a mentést, vagy fáljba (automata metés)

8. beállítások: Ha az automata mentést választottad (lsd. 7. pont), akkor az utolsó ablakot így állítsd be:
 Az első kijelölt sorba kell betallózni azt a helyet, ahova a képek automatikusan mentődnek. (A sor végén, a kékkel körbejelölt pontozott fület megnyitva  tallózhatsz. 
Ha esetenként (hetente, naponta) más helyre (mappába) szeretnéd elmenteni a képeidet, akkor a begépelt mappát automata módon megnyitja. (Az automata mentést egy-egy máshova szánt kép mentése előtt átállíthatod "To File"-ra, majd az egyéni mentés után visszaállíthatod ismét "To File (Auto Save)" állapotra.


Képfeltöltők, és használatuk

Ha a képeket valamilyen módon lementetted a saját gépedre, akkor, hogy másoknak is be tudd mutatni, fel kell tölteni egy képfeltöltő rendszerbe.

Ezekből nagyon sokat találhatunk, magyart, és külföldieket, de nekünk olyanra van szükségünk, amely megfelelő méretű, kattintós változatban tölti fel a képeket.
A kattintós változat azt jelenti, hogy  az eredeti mérethez képest egy kisebb képet jelenít meg, de ha rákattintunk, akkor ismét az eredeti méretben láthatjuk.

 1. Pic-Upload:
Az oldal linkje: http://www.pic-upload.de/
1.
A kinyitott oldalon az első lépésként a méretet kell kiválasztani az alsó fülön:

2. Ezután a zöld sávra kell kattintani, és a saját képet kiválasztani a mappájából: 

3. Feltöltés után ezt látod: 
 
4. Semmit más dolgod nincs a továbbiakban, mint a kép feletti, nagyon jól látható zöld sávban lévő képlinket kimásolni


2. Bilder Hochladen:
Ennek a képfeltöltőnek kicsivel nagyobb méretű az indexképe (320x240), így emiatt változott meg az egy hozzászólásban feltehető képek száma a fórumban.
Talán könnyebb is a használata, mint az előzőé, bár itt nincs annyi méretlehetőség, s az egyiket, a 640x480-ast nem is használhatjuk a fórumon.
A feltöltő megnyitásakor már a nekünk megfelelő méretet állítja be, ezért csak ki kell tallózni a képet, majd a "Hochladen" gombra kattintva elindul a feltöltés.
Ha mégis kisebb méretet választanál, akkor meg kell nyitni a kék linket, és ki kell választani azt:

Amikor a kép feltöltődött, a megnyíló oldalon legfelül a feltöltött képet találjuk, lejjebb görgetve találjuk meg a kicsinyített képet, illetve a kódját/linkjét.
Minden esetben a BB-Code linket kell kimásolni, mert a fórum ebben a rendszerben fogadja el a linkeket.

3. Kiegészítő képfeltöltők, ha az előzőek nem működnének: 
 A fórumra ugyan nem nagyon jó a kiskép mérete, de akár saját tárhelyet is lehet nyitni a mentett képeknek, illetve sokféle szerkesztési lehetőség közül választhatunk!
Feltöltés után az elsőként megadott linket jelöljük ki.

b/ http://picupload.org/index.php 
Egyszerű a kezdés, csak fel kell tölteni az adott képet, majd a megnyíló oldalon meg kell keresni a fórumba feltölthető linket:
A harmadik témánál, a "Thumbnails Forum:" kódját kell kimásolni.
Nagyon egyszerű a használata, de ez is kicsi indexképet ad.
A harmadik, Thumbnail fuer Foren linket kell kimásolni.
Egyéb programok

1. Képméretező: (offline)
Magyar nyelvű! (nem kell a gépedre letölteni, csak megnyitni ezt az oldalt: http://kepmeretezo.hu
Könnyen kezelhető,  százalékos kicsinyítésre is van lehetőség.
E szerint a 75% az eredeti kép 75%-át jelenti, az 50% a felét, a 25% pedig az eredeti kép negyedét.
Saját méretet is megadhatsz, konkrét számokkal, amit az előjövő két kis ablakba kell beírni.
Amikor a program átméretezte a képet, akkor azt elmentheted, vagy azonnal megmutathatod (kattints a képre, keresd meg a képadatoknál/tulajdonságoknál a kép címét, ami jpg-re végződik, és illeszd be a fórumablaknál található [kép] funkcióval.
Vigyázat! Ez a kép nem lesz "kattintós".

2. Képméretező:
Magyar nyelvű! Nem kell a gépedre letölteni, csak megnyitni ezt az oldalt: http://kepmeretezo.com/
Az útmutató szerint haladj, először a képet töltsd fel, majd a gombok segítségével "játszhatsz" is a képpel. :-)
Ha készen vagy, akkor a "Kész"-re kattints majd az "Ide vele" nyílra kattintva a kész képet találod, s a mentés előtt megváltoztathatod a kiterjesztését (pl. jpg-ről gif-re)

3. Animált képek, gif-ek átméretezése:
Új képméretezők:  
http://www.resize.it/

http://www.picresize.com/
http://www.shrinkpictures.com/
http://www.resizeyourimage.com/
http://www.webresizer.com
http://resizepic.com/


Az alábbi képméretező jelenleg nem működik!
Mindig probléma, ha a mozgó, animált gif kép túl nagy méretű, le kellene kicsinyíteni. (A Csevegőben amúgy is ajánlatos kisebb méretű képeket használni.)
Ehhez nyújt segítséget egy, a gif képeket is átméretező program.

A kicsinyítés menete:
1. Mentsd el a saját gépedre a mozgó képet.
2. Nyisd meg a http://www.resize2mail.com/ oldalát.
3. Tallózd be a kicsinyíteni kívánt képet.
4. A második lépésnél jelöld be, hogy hány százalékkal szeretnéd kicsinyíteni: 
 5. Az okay-ra kattintva okézd le.
6. Megkapod a kicsinyített gif képet, amit ments le a saját gépedre (a szaggatott vonalon kívülre kattints a mentéshez): 
 7. Ha a fórumra szeretnéd feltölteni, akkor pl. Pic-Uploadnál a Bild in Originalgröße für Forum (BBCode) linkjét használd!